Osvoji bonus do 1000% i maksimalnih 100.000 RSD
Kladi se

Klađenje na poene u košarci, najbolje kvote i granice over/under

Košarka, Kladionice TV

Uz standardno klađenje na pobednike mečeva i klađenje na azijske hendikepe, klađenje na broj poena na košarkaškim mečevima je najpopularnije u ovom sportu. Osim standardnog klađenja na broj poena na celom meču, u ponudi je veliki broj igara usko povezan sa brojem poena kao što su broj poena u prvom poluvremenu, broj poena u četvrtina, domacin postiže poena, gost postiže poena i drugo, i u nastavku teksta ćemo probati da vam približimo i što jednostavnije objasnimo ove igre.

 

Šta znači tip over/under broj poena

Vrlo je prosto i lako za shvatiti. Po izbacivanju ponude za neki košarkaški meč kladionice daju i ponudu za broj poena na čitavom meču(npr 201,5) gde je moguće odigrati više ili manje poena i kvote na takvim marketima se obično kreću od 1,85 u domaćim kladionica, pa i do 2.00 u nekim stranim. Naravno, margine se od meča do meča razlikuju i bukmejkeri uzimaju dosta parametara kod postavljanja istih.

 

Ukupno poena na čitavom meču

Uzmimo za primer da se kladimo na meč između Milwaukee Bucks i Boston Celtics gde je ponuđena margina od 213.5 poena na celom meču. Meč je zavšen rezultatom 110:105. Pošto saberemo obe cifre dolazimo do zbira od 215 poena na celom meču. Ukoliko smo odigrali više(over) od ponuđene granice koja je u ovom slučaju bila 213.5 naš tip je dobitan, u suprotnom ukoliko smo odigrali manje(under) naš tip je gubitan.

Takodje vredi pomenuti da postoje i alternativne granice.Moguće je da se ukoliko želite da smanjite rizik kladite na over na recimo granici od 210.5 poena, ali onda i kvota po kojoj se kladite pada. Isto je moguće kladiti se na većoj granici od standardne i tada normalno kvota raste.

Ono što je jako bitno kod ovakvog vida klađenja je da obratite pažnju na pravila kladionice u kojoj se kladite. Određenje domaće kladionice kod over/under tipova računaju samo zbir poena u regularnom delu utakmice(bez eventualnih produžetaka), dok druge domaće kao i sve strane kladionice u obzir uzimaju i broj poena u eventualnim produžecima.

Naš savet je da ukoliko ste u mogućnosti Over tipove igrate isključivo u kladionicama koje računaju i eventualne produžetke, dok Under tipove suprotno tome igrate u kladionica koje računaju isključivo zbir poena u regularnom delu utakmice. Ta sitnica neretko može biti odlučujuća i ono što razdvaja dobitan od nedobitnog tipa.

 

Ukupno poena prvo poluvreme

Slična igra kao u prethodnom primeru, samo što ovde računamo zbir poena u prvom poluvremenu (half time). Granice na mečevima kod ovog marketa su uglavnom na polovini granice ukupnog broja poena na čitavom meču, ali daleko od toga da su fiksne i mogu da variraju u zavisnosti od lige, timova, stilova igre tih timova i raznoraznih ostalih faktora.

 

Broj poena po četvrtina

Još jedna jako popularna igra. Pogađate broj poena u određenoj četvrtini. Iskusni kladioničari mogu dobro profitirati na ovom marketu u lajvu prateći tok utakmice i kako se ona rezultatski razvija. Kod ove igre veoma je bitno steći neko znanje o ligama i timovima na koje se kladite jer granice po četvrtina mogu dosta varirati, npr na istoj utakmici granica u prvoj četvrtini može biti 50,5 poena, a u četvrtoj 58,5.

 

Tim postiže poena

Još jedna veoma popularna igra u kojoj se kladite na broj poena koji postiže domaći ili gostujući tim. I ovde važi isti savet kao u klađenju na ukupan broj poena na meču. Pre nego što položite opkladu proveriti da li ta kladionica za ovu vrsta opklade računa samo regularan tok meča ili eventualne produžetke jer to često može biti presudan faktor.

 

Igrač postiže broj poena, skokova, asistencija…

Jedan od najpopularnijih i najatraktivnijih marketa… Kod nas sigurno, a veliku ekspanziju je doživeo i u Americi i širom sveta prethodnih godina. Ukratko u zavisnosti na broj poena koji će postići igrač, a takodje postoje i marketi za broj skokova i poene, dok određene strane kladionice u ponudi imaju market za gotovo svaku statističku kategoriju na utakmicama NBA lige. Ovde je jako bitno poznavati zdravstveni bilten timova, formu igrača, važnost utakmice, igrača iz protivničkog tabora koji je zadužen da ga čuva, kao i još dosta stvari koje mogu doneti prevagu.

 

Saveti kod igranja over/under

Sa razlogom su ovo dosta popularni marketi. Za razliku od fudbala gde su na terenu 11 igrača i gde odsustvo jednog igrača može lako da se nadomesti promenom formacije ili jednostavno ulaskom podjednako dobrom igrača sa klupe na njegovoj poziciji, u košarci odsustvo jednog igrača znači mnogo i može totalno promeniti gameplan ekipe.

Jedan od saveta je i da probate da gledate sto više mečeva, upoznate se sa stilovima igre ekipa, kao i sa samim ligama. Suđenje se razlikuje od lige do lige i to takodje dosta utiče na konačan broj poena. Pre svakog meča probajte da sakupite što više informacija i uvek tražite najveće kvote i najbolje granice jer će se na duže staze pozitivno odraziti na vašem profitu.

 

Čitaj više

Saveti za upravljanje novcem u klađenju
Zašto je Sportsko Klađenje Profitabilnije od Klađenja u Kazinu
Više/Manje Opklade
Klađenje na Over/Under u tenisu
Klađenje na Over/Under u Rukometu
Klađenje na golove Over/Under fudbal
Kako se kladiti na konačan ishod
Kako pobediti kladionicu pametnim klađenjem

Autor
Ognjen Dojčinović
Od malih nogu u sportu. Bogato iskustvo u klađenju, uža specijalnost košarka. Pasionirani ljubitelj iste, kao i Esports-a, medju kojima se izdvajaju Dota 2 i CS GO. Rad da sa drugima podelim svoje informacije i nadam se da nekome mogu biti od pomoći.
Rejting ovog članka
5/5
1 glas